maanantai 29. lokakuuta 2012

Kuntavaalitulokset 2012 Kalajoella ja vaalien analysointi




Vaalien tulokset
Kalajoen kuntavaalien suurin häviäjä oli Pro Kalajoki, joka menetti yli puolet valtuustopaikoistaan eli valtuutettujen määrä putosi viidestä kahteen valtuutettuun. Vaikka Keskusta sai 20 valtuustopaikkaa, niin se menetti kuntaliitoksen johdosta 14 valtuustopaikkaa. Myös kokoomus menetti 2 valtuustopaikkaa ja Vasemmistoliitto menetti kaksi paikkaa ja krisilliset yhden paikan.

Keskusta 53,7 % 20 paikkaa, 3294 ääntä -0,5% -14 paikkaa
Kokoomus 11,1 % 4 paikkaa 680 ääntä -2,1 % - 2 paikkaa
VSL 10,0 % 4 paikkaa 611 ääntä -0,5 % - 2 paikkaa
PS 7,3 % 2 paikkaa 445 ääntä + 6,6 % + 2 paikkaa
Pro 6,6 % 2 paikkaa 403 ääntä – 3 paikkaa
Vihr. 4,6 % 1 paikka 284 ääntä + 2,5 %
SDP 3,8 % 1 paikka 236 ääntä – 1,2 % -1 paikka
KD 2,9 % 1 paikka 179 ääntä -0,9 % - 1 paikka

Tein huomioita vaaliasettelusta ja tein sen mukaan eräänlaisen ennusteen kuntavaaleista. Katso
Ennusteeni toteutui pääpiirteissään. Vasemmistoliitto onnistui vaaliliitossaan erinomaisesti eli sai vaalitiion ansiosta ”lisäpaikan” Hanna Halmeenpään ja vihreiden äänillä.

Ehdokkaiden saamat äänimäärät

Keskustan ääniharava on Eija Pahkala, joka sai 191 ääntä ja on perinyt osan Jorma Tikkasen äänistä. Entinen Himangan kunnanjohtaja Jorma Tikkasen sai edellisissä vaaleissa 318 ääntä, mutta ei enää ollut ehdokkaana. Pahkalan ja Tikkasen näkemykset kunnallisissa asioissa ovat olleet aika yhteneväiset. Tikkanen ei saanut äänimäräänsä mukaista kohtelua ja luottamuspaikkaa Kalajoen päättävissä elimissä. Katso
Syrjintävuorossa Jorma Tikkanen

Jorma Tikkanen muisti asian antamalla ennen vaaleja seuraavan haastattelun

Jorma Tikkanen: Kalajoen valta kahden käsissä

Olen pannut merkille, että Eija Pahkala on saanut Raili Myllylän ja kumppaneiden taholta samanlaista kohtelua kuin Jorma Tikkanen. Siksi pyysin häntä ehdokkaaksi Perussuomalaisten listoille, mutta hän aikoi yrittää vielä keskustan riveissä. Yritys tuotti tulosta ja Eija Pahkalaa on vaikea ohittaa kaupunginhallitusta valittaessa. Olisihan se jymypaukku, jos Eija Pahkala syrjäyttäisi Raili Myllylän.
Keskustan Juha Nivala sai kovan vaalikampanjan seurauksena 160 ääntä. Juha on kuitenkin valtuustotyöskentelyssä ollut erittäin varovainen ja haistellut tuulia ennen kuin lausuu mielipiteensä. Hän on laskelmoinut kenelle kehunsa antaa. Minun mielestäni Juhan heikkous on asioihin perehtymättömyys ja pintapuolinen asioiden käsittely. Siksi hänestä voisi tulla hyvä valtuuston puheenjohtaja, koska puheenjohtajan tehtävänä on johtaa puhetta valtuuston kokouksissa eikä käyttää varsinaisia puheenvuoroja.
Riitta A. Tilus on todennäköisesti perinyt osa Jorma Tikkasen valtavasta ääniperinnöstä. Riitta sai 158 ääntä.

Keskustan Alpo Puusaari on minulle uudempi tuttavuus. Hänen äänimääränsä on 144. Keskustan Sami Hänninen sai kovan vaalikampanjan ansiosta 143 ääntä. Samin valtuustotyöskentely on minun mielestäni tähän saakka ollut varsin vaatimatonta. Keskustan Ritva Mäntymäki sai 126 ääntä ja äänivyöry johtunee Vuorenkallion koulun tilanteesta. Äänestäjät ovat panneet toivonsa Ritva Mäntymäkeen koulun säilyttämiseksi. Keskustan Kullervo Niemelä sai 124 ääntä. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että uskonnollisella vakaumuksella on vaikutusta äänten keskittämiseen. Kullervo Niemelä on toiminut kaupunginhallituksen jäsenenä ja poliisiasian neuvottelukunnan jäsenenä. Molemmista tehtävistä hän on saanut osittain kovaa kritiikkiä. On väitetty, että Kullervo Niemelä ei ota toiminnassaan huomioon rautiolaisten etuja riittävän hyvin. Onko Kullervo Niemelä edelleen uudessa kaupunginhallituksessa? Sen aika näyttää.

Keskustan Terttu Myllylahti sai 118 ääntä. Terttu Myllylahti on asioihin perehtyvä valtuutettu ja hoitanut valtuutetun tehtävät kiitettävällä tavalla. Keskustan Anu Prittinen sai 111 ääntä. Anu on ollut myös kaupunginhallituksen jäsen. Alpo Murtoniemi sai 101 ääntä ja hän on Raution kyläaktiivi ja uuden kouluhankkeen yksi päätoimijoista.
Keskustan Tuomas Nevalainen on uusi valtuutettu ja uusi tuttavuus minullekin. Tuomas sai 101 ääntä. Keskustan Juhani Tolonen on sai 100 ääntä ja hän on ”puhdasverinen” Mehtäkylän edustaja. Keskustan Mikko Rahja sai 97 ääntä. Mikko Rahja lienee vahvoilla uuteen kaupunginhallitukseen. Keskustan Miika Heikkilä sai 95 ääntä. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että Miika on joutunut tahtomattaan kokemaan appiukkkonsa poliittisen toiminnan.
Keskustan Tarmo Hihnala sai 89 ääntä. Tarmon persoonasta osoittaa mielestäni jotakin se, että hän katkasi facebook-kaveruutemme, koska katsoin minun politisoineen facebookia. Hänen mielestään politiikka ei kuulu facebookiin.

Pekka Märsylä sai 83 ääntä. Hän on toiminut valtuuston puheenjohtajana, mutta miten on jatkossa. Jos äänestäjien luottamuksesta on kysymys niin minun mielestäni äänimäärän olisi pitänyt olla suurempi ja äänestäjien luottamuksen suurempi. Raili Myllylä valittiin Kalajoen kaupunginvaltustoon sijalla 29 eli viimeisimpien joukossa 81 äänellä. Nyt taitaa olla niin, Railista tulee rivivaltuutettu. Jouni Jyrinki valittiin valtuustoon sijalla 30. ja hänen äänimääränsä on 75. Keskustalla onkin suuri ja vaikea tehtävä pistää Raili ja Jouni äänimääränsä mukaiseen vastuuseen.

Keskustan Laura Kaattari sai 71 ääntä. Laura Kaattarin kanssa minulla on ollut yhdensuuntaisia näkemyksiä kuntapolitiikasta. Keskustan ja koko valtuuston viimeisen valtuustopaikan sai Aulis Vuotila 70 äänellä. Minä olen iloinen Auliksen valtuustopaikasta. Aulis on reilu ja asiallinen kaveri.
Kokonaisuutena ottaen voin sanoa omana mielipiteeni, että keskustan ryhmä meni kalajokisten kannalta ajateltuna oikeaan suuntaan. Nyt on vain kova vääntö siitä, että ne, jotka eivät vaaleissa suurta luottamusta saaneet, tyytyvät kohtaloonsa keskustan valtuustoryhmässä.

Hanna Saari oli kokoomuksen ääniharava 107 äänellään. Hanna on todennäköinen kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsen. Kokoomuksen Juha Rahkola sai toiseksi eniten ääniä kokoomuksessa eli 65. Viime vaaleissa hän ei päässyt valtuustoon, kun viimeinen paikka arvottiin ja Juha hävisi arvonnan. Juhalla on näyttänyt olevan useasti erilainen näkemys asioista kuin minulla. Jouko Arvo sai 65 ääntä ja on kokoomuksen kolmas valtuutettu ja opettaja. Kokoomuksen neljäs valtuutettu on Tapani Ojala 61 äänellä. Tapani on kokenut poliitikko.


Vasemmistoliiton ääniharava on Sirkka Alho 115 äänellä. Sirkalla on hyvä tietopohja ja hän on henkilö, joka perehtyy asioihin. Sirkka on ollut Kalajoen kaupunginhallituksen jäsen ja jatkanee varmaan uudessa kaupunginhallituksessa hyvää työtään kalajokisten asialla. Vasemmiston listalla toiseksi eniten ääniä sai Päivi Alho. Hänen äänimääränsä on 90. Minulla on Päivin työnskentelystä vain positiivisa sanottavaa. Vasemmiston kolmas valtuutettu on Väinö Hietala. Kokeneella kunnallispolitiikolla on jalat massa. Väinön kanssa meillä on ollut yhteneväiset näkemykset kuntapolitiikasta. Minä kunnioitan Väinön kokemusta, tietoa ja taitoa sekä ammattitaitoa. Vasemmiston neljäs valtuutettu Eero Kinare voi kiittää valtuustopaikastaan Vihreiden Hanna Halmeenpäätä ja Vihreiden ja Vaemmistoliiton vaaliliittoa. Eero sai 66 ääntä.

Perussuomalaisten ääniharava 104 äänellä oli maahanmuuttaja Lek Pernu, joka on erittäin ystävällinen henkilö, joka on valittu Kalajoen parhaimmaksi asiakaspalvelijaksi. Olen todella ylpeä siitä, että Lek Pernu on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna Kalajolla. Hänellä on suuri merkitys myös puolueelle jotta voidaan oikoa perussuomalaisiin kohdistetuneita vääriä väätteitä ja asenteita. Erkki Aho lähtee seitsemännelle valtuustokaudelleen 99 äänen luottamuksella. Pidän äänestäjien näin kovaa luottamusta erittäin suuressa arvossa, sillä olen joutunut olemaan julkisuudessa kielteisessä valossa syyttömänä järkyttävän paljon. Äänestäjät tuntevat minut ja luottavat minuun. He tietävät kuka olen ja millainen olen, vaikka en ole oikeutta saanutkaan. Jos olisin rosvo kuten keskustan vaaliteltalla A.V. huuteli minulle, niin en varmasti olisi saanut noin suurta äänimäärää. Pakko minun tunnustaa, että on äärettömän raskasta kuunnella tuollaisia huuteluja ja jatkuvaa nälvintää lehtien palstoilla. Onneksi äänestäjät tuntevat minut ja luottavat toimintaani. Toiminta periaatteet ovat avoimuus, rehellisyys, oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja lainkuuliaisuus. Jos olisin saanut oikeutta asioissani, niin olisin varmasti Kalajoen ylivoimainen ääniharava. Perussuomalaiset olisivat tarvinneet 50 ääntä enemmän niin kolmas vaaltuustopaikka olisi saatu, siis käytännössä kaksi ehdokasta enemmän. Ismo Tallila oli tulossa perussuomalaisten ehdokkaaksi, mutta muutti viime tingassa suunnitelmiaan ja meni Pro Kalajoen ehdokkaaksi. Tallila sai 36 ääntä. Heikki Nygård oli SDP:n listoilla ja sai 22 ääntä. Mikäli Heikki ja Ismo olisivat olleet perussuomalaisten listalla niin Perussuomalaiset olisivat saaneet kolme paikkaa.
Mikäli Pro Kalajoen ehdokkaat olisivat tulleet perussuomalaisten listoille, niin puolue olisi ollut Kalajoen toiseksi suurin 848 äänellä. Se olisi merkkinyt viittä valtuustopaikkaa.

Pro Kalajoen ääniharava oli Mari Niemelä 114 äänellä. Mari on aktiivinen valtuutettu ja hoitaa esimerkillisesti valtuutetun työn. Pro toinen valtuutettu on Jorma Untinen vain 93 äänellä. Jorma sai nyt 57 ääntä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Onko se Jorman politiikan seurausta? Jormallahan olisi pitänyt olla nostetta Ansion ansiosta, mutta ei vain ollut.

Vihreiden Hanna Halmeenpää on Kalajoen ääniharava 218 äänellään. Vihreiden vaaliliitto Vasemmistoliiton kanssa hyödytti Vasemmistoliittoa ainakin yhden paikan verran. En ole vielä laskenut tarkasti asiaa, mutta sellainen ”sormituntuma” on asiaan. Hanna Halmeenpää on asioihin perehtyvä kunnallispoliitikko, jolla on jo valtakunnallistakin tunnettavuutta. On mahdollisuuksien rajoissa, että Hanna Halmeenpäästä Kalajoki saa seuraavissa eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiiriin uuden kansanedustajan. Mikäli Kalajoella olisi tehty niin radikaali vaaliliitto kuin Vihreät, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto, niin vaaliliitto olisi saanut 8 paikkaa valtuustoon ja se olisi ollut yksi paikka keskustalle vähemmän.

SDP:n Timo Suni sai 86 ääntä. Timo on yhteistyökyinen politiikko. Kristillisen ainoan paikan sai Veli Ainali 86 äänellä. Veli Ainalin kanssa olen työskennellyt yhdessä, kun olin aikanaan sitoutumattoman ehdokkaana Kristillisten listalla.

Kalajoki sai hyvän valtuuston. Nyt pienpuolueilla on kokeneita valtuutettuja ja yhteistyöhön valtuustoryhmien kesken on nyt erittäin hyvät mahdollisuudet. Nänen vihreiden, vasemmistoliiton, perussuomalaisen, kristillisten, pro Kalajoen ja sosiaalidemokraattien yhteistyön erinomaisena mahdollisuutena. Minun mielestäni voidaan ajatella vaikka teknistä vaaliliittoa paikkajaossa. Jos keskustan johtopaikat Kalajoella vaihtuu, niin vaalit on ollut jättimenestys Kalajoelle.

Merkittävimmät putoajat ovat Eeva-Liisa Heikkilä, Juha Tuliniemi, Aila Siirilä, Esko Valikainen, Heikki Oja, Mikko Lauri, Tommi Sinko, Kari Untinen, Vuokko Saari ja Juha Yrjänä.

Ei kommentteja: